Ingen skillnad i uppvakningskortisol mellan gravida kvinnor med och utan erfarenhet av depression
Studien är publicerad i Psychoneuroendocrinology, volym 38, nr 12, december 2013 samt i Charlotte Hellgrens doktorsavhandling från 2013. Författare är Charlotte Hellgren, Helena Åkerud, Alkistis Skalkidou och Inger Sundström-Poromaa.
Hos friska människor stiger nivån av stresshormonet kortisol i blodet hastigt på morgonen. Kortisol börjar öka före uppvaknandet och är som högst cirka 30 minuter efter vi vaknat. Detta är en av mekanismerna bakom att vi piggnar till på morgonen, och en förklaring till att vi ibland kan vakna innan väckarklockan ringer när vi vet att vi måste gå upp extra tidigt, för att till exempel passa ett flyg.
Störningar i kortisolrytmen är vanliga under depression, och kan också finnas kvar efter att en deprimerad person tillfrisknat. Samtidigt är det normala under en graviditet är att kortisol är extra högt dygnet runt. Därför undersöktes i denna studie hur tidigare och pågående depression påverkar morgonkortisolet hos höggravida kvinnor. Kortisol vid uppvaknande och 15, 30 och 45 mminuter därefter mättes hos tre grupper av kvinnor under sen graviditet: kvinnor som lidit av depression under graviditeten, nu friska kvinnor som tidigare under livet lidit av depression samt kvinnor som aldrig drabbats av depression. Det visade sig att det inte fanns någon statistiskt signifikant skillnad i morgonkortisol mellan grupperna. Detta tyder på att den ökning i morgonkortisol som visats under och efter en depression hos icke-gravida inte följer med under graviditeten.